LEPENÁ NEBO PLOVOUCÍ PODLAHA?

LEPENÁ NEBO PLOVOUCÍ PODLAHA?

V dnešním článku bych chtěla trochu vysvětlit základní otázku, kterou zodpovídám svým zákazníkům poměrně často. A to je rozdíl mezi lepenou variantou podlahy a plovoucí, tedy spojovanou v ploše pouze zámkem, jinak také variantou klikací.

Kdy použít tu a nebo tu? Obecně ze své zkušenosti doporučuji pro velmi namáhané podlahové plochy, či místa, kde se často setkává podlaha s vodou, jako jsou například chodby, koupelny, tělocvičny…atd. a nebo třeba i do místností, kam plánujeme podlahové topení, variantu lepenou.

Tato verze krytiny je maximálně a nejvíce odolná vůči mechanickému poškození jakéhokoliv druhu. Je pevně spojena s podkladem a díky své nejnižší konstrukční výšce (někdy i 3 mm) výborně rozvádí a propuští teplo. Díky tomu je i vhodná do míst určených k rekonstrukci, kde si nemůžeme moc přidávat na výšce podlahy, kvůli již daným konstrukčním prvkům. (topení, dveře atd.) Z mého pohledu jsou tyto podlahy trvanlivější než klikací varianty, a to už jen z toho hlediska, že když se Vám nedejbože jedna lamela nějakým záhadným způsobem poškodí, můžete ji jednoduše odříznout a místo ní vlepit novou. Za to u plovoucích podlah se musíte dovyklikat k té poškozené, vyměnit ji a celou podlahu sestavit znovu. U této varianty podlahy je pak ale vždy lepší spolehnout se v pokládce na odborníka, než se jí snažit položit svépomocí.

Za to klikací varianta je čím dál tím více orientována k samopokládce. Zámky jsou stále dokonalejší, tak aby jejich secvaknutí bylo co nejsnazší a pokládku tak činily velmi rychlou. Tyto podlahy mají také velmi vysokou zátěžovou třídu a jsou s voděodolnou úpravou, ale přeci jen je u nich větší pravděpodobnost případného poničení. Proto je vždy lepší vícekrát zvážit, kam danou podlahu a k jakému účelu předpokládáte dávat. Tyto podlahy mají také vyšší konstrukční výšku pohybující se od 5 mm do 15 mm a různou skladbu jednotlivých vrstev každé lamely. Jsou vytvářeny tak, aby vyhověly všem vašim specifickým představám. Například, v ložnici by jste určitě uvítali příjemný a teplý pocit při došlápnutí. To Vám můžou zaručit třeba podlahy značky Meister v nejvyšší variantě lamely, obsahující kromě nosné HDF desky ještě dvě korkové vrstvy po obou stranách.

Možností je nepřeberně. Proto je vždy lepší pořádně prozkoumat všechny možnosti. Přijít už s kompletní představou o využití prostoru a dle toho ladit výběr podlahy. Se kterým jsem připravená Vám kdykoliv pomoci.

Veronika
z GALERIE PODLAH

Mohlo by se Vám také líbit…

Je to drahá, nebo levná podlaha?

Je to drahá, nebo levná podlaha?

MILÝ ČTENÁŘI A ZÁKAZNÍCI často mi voláte a chcete znát orientační ceny našich podlah a služeb. Naprosto Vám rozumím,...

ZJIŠŤOVÁNÍ VLHKOSTI PODKLADU

ZJIŠŤOVÁNÍ VLHKOSTI PODKLADU

ZJIŠTOVÁNÍ VLHKOSTI PODKLADU Určitě nikdy nepodceňujte kontrolu vlhkosti vaší například nově vylité podlahy. Byla by...