ZJIŠŤOVÁNÍ VLHKOSTI PODKLADU

ZJIŠTOVÁNÍ VLHKOSTI PODKLADU

Určitě nikdy nepodceňujte kontrolu vlhkosti vaší například nově vylité podlahy. Byla by to opravdu moc drahá nepozornost neboť zbytková vlhkost by postupně vaši nově položenou podlahu naprosto zničila.

Přesnou hodnotu vlhkosti podkladu uvádí ČSN (česká státní norma) zvlášť pro každý typ podlahových krytin. Například pro vinylové podlahy musí být hodnota vlhkosti cementového potěru pod 2 % CM, u anhydritového maximálně 0,5 % CM. Tyto hodnoty se však mění, pokud plánujete instalovat i podlahové topení. V případě podkladu s podlahovým topením jsou hodnoty u cementového potěru 1,8% CM a anhydritového maximálně 0,3% CM.

A teď jak tuto vlhkost zjistíte. Podlaháři pro to mají speciální přístroj na měření vlhkosti. Pakliže si podlahu pokládáte sami a k tomuto přístroji nemáte přístup můžete vyzkoušet jednoduchou, rychlou a levnou “fóliovou metodu” Při tomto testu vlhkosti si vymezíte výsek podkladu o rozměrech 45 cm x 45 cm, překryjete ho čistou plastovou fólií a tu po všech čtyřech stranách přilepíte k podkladu. V ideálním případě ji přilepte po celém obvodu parotěsnou hliníkovou lepicí páskou. Výsledek testu vlhkosti se dozvíte po 16 hodinách. Pokud po tomto časovém intervalu najdete na spodní straně fólie nepatrný kondenzát nebo pokud povrch betonu ztmavl, není podklad připraven k pokládce podlahové krytiny. Pozor!

Výsledek fóliové metody může ovlivnit hned několik faktorů. Například v chladnějších podmínkách si beton může vlhkost podržet a kondenzát tak nebude patrný. Teplota povrchu a okolního prostředí by se měla pohybovat v rozmezí, které uvádí výrobce pro finální pokládání podlahy.

Veronika z GALERIE PODLAH

Mohlo by se Vám také líbit…

Je to drahá, nebo levná podlaha?

Je to drahá, nebo levná podlaha?

MILÝ ČTENÁŘI A ZÁKAZNÍCI často mi voláte a chcete znát orientační ceny našich podlah a služeb. Naprosto Vám rozumím,...

LEPENÁ NEBO PLOVOUCÍ PODLAHA?

LEPENÁ NEBO PLOVOUCÍ PODLAHA?

LEPENÁ NEBO PLOVOUCÍ PODLAHA? V dnešním článku bych chtěla trochu vysvětlit základní otázku, kterou zodpovídám svým...